Kreativ tro- på mitt sätt

Färg och form är någonting jag gillat så länge jag kan minnas, när jag växte upp hade min pappa ett tryckeri där jag älskade att tillbringa min tid och kladda ner mig med tryckfärg! Mamma gillade inte alltid att jag kom hem med tryckfärg från topp till tå, den är nästan omöjlig att få bort när den väl fastnat 😉 Jag har alltid haft olika projekt på gång och gillar att ha något för händerna, under årens lopp så har jag provat på en massa olika uttryckssätt som tex. sy, broderi, växtfärgning, vävning, skinnberedning ..

På senare år så är det pappershantverket, måla, skriva, rita och klottra som blivit det som jag tycker mest om att göra. När jag var liten så gjorde jag mycket collage och jag använde mig av allt möjligt ”skräp” som jag kunde hitta, tex. tidningspapper, tomma äggkartonger, klistermärken, snören, knäckformar .. Idag kallar jag det återvinning, jag har tur som har en förstående familj som accepterar alla mina ”skräp” samlingar. Mina främsta inspirationskällor är min tro, bibeln, natur, färg och form. Ibland så brukar jag ta en tur på biblioteket eller någon loppis om jag behöver lite inspiration. Att gå på biblioteket och titta på bokomslag, speciellt barnböcker ger mycket inspiration.

När jag studerade textil vid Hållands Folkhögskola i Åre, så var jag mycket spänd inför vävningen, jag hade aldrig vävt tidigare och tyckte det skulle bli väldigt spännande att få prova på. När jag fått upp min första väv i vävstolen så var jag mäkta stolt, men när jag började väva så upptäckte jag att jag gjort ett fel i varpningen och det blev en rand mitt på mattan som inte skulle vara där. Min första reaktion var besvikelse, jag kände mig otroligt besviken på mig själv och tanken fanns att inte väva klart mattan. Då berättade en av mina lärare en liten historia som kom att beröra mig och har följt med i mitt skapande sedan dess:

”Förr i tiden när vävning fortfarande var ett vanligt yrke bland många kvinnor så vävde man med flit in fel i väven.
Man gjorde detta för att den ende som var perfekt det var Gud och man ville inte försöka mäta sig med Honom.”

Det är så jag försöker tänka när jag skapar, det existerar inga misslyckanden – utan bara lärdomar och vara trygg i att min kreativitet är en gåva från Gud och att förvalta den väl. Allt måste inte bli perfekt – det ska synas att det är skapat för hand 😉 Alla kan skapa – det gäller bara att ta ett steg i tro, hitta sig själv och sitt personliga uttryck.

Klok bok för bön, bibelstudier och egna reflektioner

Min personliga kreativa tro bok är för mig ett sätt för mig att uttrycka min tro, mina böner, tankar, känslor, önskningar .. allt som livet innehåller i ord och bild. Jag har ett rikt inre bildspråk och när jag ber eller när jag läser Bibeln så bubblar det upp en massa bilder. Dessa bilder skissar jag ner, tillsammas med tankar, bibeltexter och personliga reflektioner kring varje bild.

Jag har alltid haft ett behov av att skriva och har under årens lopp använt upp många böcker där jag både klippt, klistrat, målat, klottrat, skrivit böner i mina dagböcker. När jag upptäckte ”Faith journaling” så öppnades ett helt nytt sätt att uttrycka känslor och tankar på som passade mig väldigt bra.

För mig har det alltid varit jobbigt att sitta still och be mer än 10 minuter, men genom att kombinera bön med bild och ord så kan jag glädja mig länge åt bönen. Jag tänker att Gud har skapat mig och gett mig verktyg så att jag kan ha gemenskap med honom på detta underbara sätt.

Alla kan skapa sin egen personliga kreativa bok, det finns inga rätt eller fel utan det handlar om vad som känns rätt för just dig. Det kan vara att man bara skriver, man kan klistrar in bilder och gör collage, använda sig av stämplar, klistra in minnesbilder tillsammans med bibelstudier, skriva daganteckningar, böner … det finns lika många sätt som det finns människor.

Något som har rönt stort intresse och en rörelse som växer fort ute i världen är Bible Art Journalig/Bible JournalingFaith Journaling där man levandegör Guds ord genom att använda sig av en bibel med extra breda marginaler där man skriver, ritar och målar det man upplever när man läser bibeln.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s